Хакери са проникнали в системи, използвани от висши служители на Министерството на финансите на САЩ по време на мащабната кибератака срещу американски държавни институции, като може да са откраднали важни ключове за криптиране. Това обяви високопоставен американски сенатор, цитиран от "Франс прес". 

Сенаторът Рон Уайдън, който е член и на комисията за специалните служби, и на комисията по финансите към Сената на САЩ, заяви след заседание при закрити врати, че хакерската атака срещу Министерството на финансите на САЩ "изглежда значима".

Десетки имейл акаунти са били компрометирани, уточни той.

Уилям Бар: Зад хакерската атака стои Русия

Уилям Бар: Зад хакерската атака стои Русия

Той се конфронтира с позицията на Тръмп...

"Освен това хакерите проникнаха в системи в Министерството на финансите, с които работят най-високопоставените служители на ведомството", допълни Уайдън.

"Министерството на финансите все още не знае всички действия, предприети от хакерите, нито точно каква информация е била открадната", посочи още сенаторът.

Миналата седмица американското правителство призна, че в компютърните системи на множество министерства са проникнали хакери, които са действали чрез масово използван софтуер за сигурност, произведен от американската компания SolarWinds.

Русия отхвърля "безпочвените" твърдения на САЩ за хакерски атаки като "сляпа русофобия"

Русия отхвърля "безпочвените" твърдения на САЩ за хакерски атаки като "сляпа русофобия"

Това случвало след всеки подобен инцидент

Членове на Конгреса, информирани от американските специални служби, както и държавният секретар Майк Помпео и главният прокурор Уилям Бар, казват, че зад хакерските атаки стоят руснаци.

Досега властите заявиха, че хакерите са проникнали в компютри на Държавния департамент, Министерството на търговията, Министерството на финансите, Министерството на вътрешната сигурност и Националните здравни институти.

Експертите обаче подчертаха, че се опасяват, че много по-голяма част от американското правителство може да е засегнато, включително американските специални служби, предвид повсеместността на софтуера за сигурност на SolarWinds.

В САЩ разкриха мащаба на хакерските атаки, извършени от Русия

В САЩ разкриха мащаба на хакерските атаки, извършени от Русия

Най-малко 200 организации по света са ударени

Уайдън посочи, че Федералната данъчна служба на САЩ е казала, че нямало доказателства, че са били компрометирани или са откраднати данни за данъкоплатците.

Но той остро критикува правителството, че не е взело по-строги мерки за защита на своите системи.

Правителството "вече претърпя пробив, който изглежда въвлича квалифицирани хакери, откраднали ключове за криптиране от (правителствени) сървъри", отбеляза сенаторът.

Това се случи въпреки "години, в които правителствени служители се застъпват за тайно криптиране и пренебрегват предупрежденията от експерти по киберсигурност, които заявиха, че ключовете за криптиране се превръщат в неустоима цел за хакерите".

Белият дом отменил публикуването на изявление, обвиняващо Русия за хакерските атаки

Белият дом отменил публикуването на изявление, обвиняващо Русия за хакерските атаки

Тръмп е издал специално нареждане