"Хамас" заяви в неделя, че е освободил заложник от Газа, който има и руско гражданство. Той е бил предаден на Международния червен кръст, добавяйки, че е предприел действието в знак на признателност за позицията на Москва, предава Ройтерс.

Не е ясно дали това е свързано със сделката, сключена между Израел и "Хамас", чието изпълнение започна в петък.

Съгласно условията на четиридневното примирие Хамас ще освободи 50 израелци, включително жени и деца, взети за заложници на 7 октомври, а в замяна Израел ще освободи 150 палестински затворници от своите затвори, включително жени и тийнейджъри.

Израел също заяви, че очаква, че поне един заложник с израелско-руско гражданство може да бъде освободен днес от бойци на "Хамас", в допълнение към 13-те, за които вече е постигнато споразумение.

Според Times of Israel това се представя като вид жест на добра воля от страна на "Хамас" към руския президент Владимир Путин.

В събота официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Русия е извела "абсолютното мнозинство от своите граждани" от Ивицата Газа, но в същото време е установен контакт с още десетки граждани, които преди това технически не са могли да се регистрират сами поради прекъсване на захранването и блокиране на комуникациите.

Говорейки за заложниците на "Хамас" с руско гражданство, Захарова отбеляза, че Москва "от самото начало поддържа активни контакти с всички страни: както с израелските власти, така и с "Хамас", за съдбата на всички заложници, включително тези, които постоянно живеят в Израел и имат руско гражданство. "

Хамас отправи протест заради израелска атака по палестински бежански лагер в Газа

Хамас отправи протест заради израелска атака по палестински бежански лагер в Газа

Израел не коментира съобщената информация