Претендентите за президент на демократите и републиканците Камала Харис и Доналд Тръмп потърсиха подкрепата на арабските избиратели в петък по време на кампанията си в Мичиган, опитвайки се да си осигурят подкрепа в този ключов щат.

Очаква се Тръмп да посети нов предизборен офис в Хамтрамк, един от малкото градове в страната с мюсюлманско мнозинство, и там към него ще се присъедини кметът Амер Галиб, демократ, който го подкрепи.

Междувременно трима членове на градския съвет в същия град подкрепиха Камала Харис.

Републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп се опитва да се възползва от разочарованието на Харис от подкрепата на САЩ за офанзивата на Израел в Газа и инвазията му в Ливан след нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври 2023 г.

Вицепрезидентът Камала Харис призна "много трудната" година за членовете на арабско-американската общност в района на Детройт по време на митинг в Мичиган в петък, като същевременно потвърди ангажимента си да работи за прекратяване на войната между Израел и Хамас.

На митинга в Уотърфорд Тауншип, Мичиган, Харис изтъкна подкрепата на "арабско-американски лидери", но призна, че военната кампания на Израел в Газа и в Ливан е притеснила членовете на многобройната арабско-американска и мюсюлманска общност, която според нея има "дълбоки и горди корени в района на Детройт".

"Слушайте, знам, че тази година беше много трудна, като се имат предвид мащабите на смъртта и разрушенията в Газа и като се имат предвид цивилните жертви и разселването в Ливан. Това е опустошително", каза тя.

Харис сменя курса на Байдън, ако спечели президентските избори в САЩ

Харис сменя курса на Байдън, ако спечели президентските избори в САЩ

Но не дава конкретика какво точно ще се промени

Харис отново изрази убеждението си, че смъртта на лидера на Хамас Яхия Синвар може да създаде възможност за подновяване на преговорите за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници между Израел и Хамас. Тя също така заяви, че вярва, че "дипломацията" може да разреши продължаващия конфликт между Израел и "Хизбула".

"И като вицепрезидент, и с вашата помощ като президент, ще направя всичко по силите си, за да постигна тези цели и да работя за бъдеще със сигурност и достойнство за всички хора в региона", каза тя.

WSJ: Тръмп води пред Харис по отношение на войните в Близкия изток и Украйна

WSJ: Тръмп води пред Харис по отношение на войните в Близкия изток и Украйна

Харис води с незначителни 2 процентни пункта в Аризона, Джорджия и Мичиган, Тръмп е с 6 пункта в Невада и 1 в Пенсилвания

Призивите на Харис идват по време на първата ѝ обиколка в Мичиган, след като в четвъртък израелските военни потвърдиха, че Синвар е бил убит от Израел.