Вицепрезидентът и кандидат на демократите за президент на САЩ Камала Харис каза в неделя, че не се притеснява от разговорите, които водят бившият президент и неин конкурент за Белия дом Доналд Тръмп и израелския премиер Бенямин Нетаняху. Тя потвърди позициите си относно конфликта в Близкия изток, съобщава "Ройтерс".

"Не, каза Харис на въпрос дали разговорите между Тръмп и Нетаняху могат да попречат на това, което сегашното правителство на САЩ се опитва да постигне. Наистина вярвам, че е изключително важно ние да бъдем активни участници тази война да свърши, да изведем заложниците, но също така да има реален ангажимент за решение за "две държави" и "денят след това" в Газа", каза Харис пред репортери в неделя.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че Тръмп и Нетаняху са разговаряли няколко пъти през последните седмици. Те имаха близки връзки, когато Тръмп беше президент, когато САЩ преместиха посолството си от Тел Авив в Йерусалим, което зарадва израелците и вбеси палестинците.

Нетаняху: Израел решава според националните си интереси

Нетаняху: Израел решава според националните си интереси

След разговор с Тръмп относно Иран

Президентът Джо Байдън подкрепи Израел по време на войните му в Газа и Ливан след нападението на палестинската ислямистка групировка Хамас на 7 октомври 2023 г., което предизвика последното кръвопролитие в продължаващия десетилетия израелско-палестински конфликт. Харис и Тръмп обещаха да запазят подкрепата на САЩ за своя съюзник.

При атаката от 7 октомври 2023 г. около 1200 бяха убити и близо 250 бяха взети за заложници, според израелски данни. Последващата атака на Израел срещу управляваната от "Хамас" Газа е убила около 43 000 души, според здравното министерство на Газа. Той разсели почти всички в Газа, предизвика криза с глада и доведе до обвинения в геноцид в Световния съд, които Израел отрича.

Нетаняху: Израел удари тежко отбраната на Иран

Нетаняху: Израел удари тежко отбраната на Иран

В същото време, Техеран омаловажава удара и обмисля отговор

Отделната кампания на Израел в Ливан уби над 2500 и разсели над един милион. Израел твърди, че е насочен към бойци на Хизбула в Ливан, които са участвали в трансграничен огън с Израел през последната година.