Премиерът на Хърватска Зоран Миланович заяви, че страната му има намерение да участва в унищожаването на сирийските химически оръжия, предадоха информационните агенции.

По думите на Миланович, представители на средиземноморските страни преговарят по възможностите за транспортиране на сирийския химически арсенал до едно от европейските пристанища преди то да бъде унищожено от американските военни.

Хърватският премиер призова към обществена дискусия по темата.

Припомняме, преди това беше съобщено, че  химическите оръжия на Дамаск ще бъдет унищожени на кораб от американския военен флот, като операцията ще започне до края на януари 2014 г.

След като няколко страни отказаха да унищожат оръжията на своя територия, САЩ разработиха план за унищожаването ме на кораб, в международни води.

На 15 ноември Изпълнителният съвет на Организацията за забрана на химическите оръжия одобри план за унищожаване на химическия арсенал на Дамаск, според който всички субстанции  за производството на такива оръжия, с изключение на изопропанола, трябва да бъдат изнесени от Сирия до 5 февруари 2014 г. За най-опасните токсични  съставки срокът е до края на годината.

Обектите свързани със сирийския химически арсенал трябва да бъдат унищожени между 115 декември 2013 г. и  15 март 2014 г.