Политици и интелектуалци от средна и източна Европа са изпратили отворено писмо до американския президент Барак Обама, да не „изхвърля през палубата" този регион, заради връзките му с Русия.

От края Студената война изминаха 20 години и ние виждаме, че да се занимава със страни от средна и източна Европа, не е в ядрото на американската външна политика. Администрацията на Обама установи приоритетите си и почти забрави да се интересува от нашия регион.

Така започва един от първите параграфи на отвореното писмо, под което са се подписали седем бивши президенти - Валдас Адамкус, Емил Константинеску, Вацлав Хавел, Михал Ковач, Александър Квашневски, Лех Валенса, Вайра Вике-Фрайберга и няколко други бивши председатели на парламента или министри.

Голяма част от писмото се отнася до Русия и страхa от растящото влияние на Москва в средна и източна Европа, съобщават чешките и словашките информационни агенции.

Не се изпълниха нашите надежди, че отношенията с Русия ще се подобрят и че най-накрая Москва ще признае нашия суверенитет и независимост след като сме станали членове на НАТО и ЕС, пише в писмото.

Според авторите Русия манипулира с медиите и използва енергетиката като свое икономическо оръжие.

Авторите са опасяват също, че ако новата администрация на САЩ напълно изостави проекта за противоракетна отбрана в Полша и Чехия, или без консултации с двете страни присъедини и Русия към ПРО, може да подкопае доверието към САЩ в целия регион.

Писмото от 5 страници ще бъде връчено в Белия дом лично от един от неговите създатели - бившият чешки министър по европейските въпроси и вицепремиер Александър Вондра.

С текста във Вашингтон ще бъдат запознати и външното министерство на САЩ, както и конгресмените.