Най-малко 6 000 души от Кот д'Ивоар са напуснали страната заради продължаващия там конфликт, породен от президентските избори. Данните бяха оповестени от ООН, на които се позовава People's Daily. Според тях хилядите бежанци са потърсили подслон в съседните на Кот д'Ивоар страни - Либерия и Гвинея. Повечето от тях са жени и деца.

Заради големия брой бежанци от ООН са изпратили допълни екипи, които да оказват съдействие на хората, търсещи подслон в Либерия и Гвинея.

Припомняме, вчера Париж призова гражданите си в бившата френска колония да я напуснат. Днес говорител на френското министерство на външните работи обясни, че не става въпрос за евакуация, а за препоръка, отправен към французите, живеещи в африканската страна. Въпреки това е факт, че много от тях напуснаха Кот Д'Ивоар.

Страната изпадна в политическа криза в началото на декември, след като двама от кандидатите за президент се обявиха за победители в изборите и положиха клетва като държавен глава на африканската държава.

Досегашният президент Лоран Гбагбо се закле за нов мандат като президент на Кот д'Ивоар. Това стана, въпреки че ООН, Съединените щати и Европейският съюз признаха за победител неговия съперник Аласан Уатара.