Десетки хиляди гърци се събраха в Атина, за да протестират срещу споразумението от Преспа с Македония, което урежда спора между двете страни и е насрочено за гласуване в парламента на Гърция следващата седмица, съобщава "Ройтерс".

Скоро след като митингът започна, полицията използва сълзотворен газ, за ​​да разпръсне протестиращите пред парламента, като демонстрантите скандираха, че Македония е гръцка и размахваха с гръцки знамена.

Протестът е един от най-големите в Атина, свързан със споразумението за името на Македония.

Много гърци смятат, че името Македония предполага териториална претенция над северния регион на тяхната страна.

Гърция гласува сделката с Македония до края на следващата седмица

Гърция гласува сделката с Македония до края на следващата седмица

Хиляди протестиращи се очаква да пристигнат в гръцката столица

Темата предизвиква силни емоции сред гърците, които считат Македония, древното царство, управлявано от Александър Велики, за неразделна част от родината и наследството им.

Договореното между Атина и Скопие споразумение, бе ратифицирано от македонския парламент този месец. Гръцкото парламентарно одобрение е необходима стъпка за балканската нация да започне процеса на присъединяване към Европейския съюз и НАТО.

Според ТАСС, повече от 100 хиляди души са се събрали в центъра на Атина, като организатори коментират, че очакват до 600 хиляди души, които пристигат с автобуси.

Ако гърците отхвърлят името Северна Македония

Ако гърците отхвърлят името Северна Македония

Провал на сделката ще дестабилизира целия регион...