Хиляди протестиращи взеха участие в пореден антиправителствен протест в столицата на Молдова Кишинев в неделя, на фона на остра зимна енергийна криза и инфлация, съобщи АП.

Протестиращите маршируваха към Конституционния съд.

Те призоваха за предсрочни избори и оставката на прозападния президент на Молдова Мая Санду.

Молдова обвинява Русия за протестите в страната

Молдова обвинява Русия за протестите в страната

Руски агенти работели за дестабилизирането на Молдова

Припомняме, че в Молдова през последните два месеца се проведоха поредица от протести, инициирани от популистката партия "Шор".

Лидерът ѝ Илан Шор, е молдовски олигарх, който в момента е в изгнание в Израел. Той е замесен в банкова кражба на стойност 1 милиард долара и наскоро беше включен в списъка със санкции на Държавния департамент на САЩ като работещ за руските интереси.

В четвъртък правителството на Молдова подаде искане до Конституционния съд на страната да обяви партията "Шор" за незаконна. Прокуратурата за борба с корупцията на Молдова също разследва финансирането на протестите, което според прокурорите включва поне малко руски пари.

Снимка 594922

Източник: EPA/БГНЕС

Русия, на която Молдова разчита изцяло за своя природен газ, наскоро намали наполовина доставките си за Молдова. Президентът Санду казва, че решението на Москва да намали доставките на газ е "политическо изнудване" и обвини проруските политически сили в Молдова, че "цинично експлоатират трудностите и недоволството на хората, за да създадат хаос и да ни върнат назад от нашия европейски път".

В четвъртък Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен направи официално посещение в Молдова, където обеща 250 милиона евро от блока, за да помогне на страната да се справи с енергийната криза и да подкрепи нейните най-уязвими хора.

С 250 млн. евро ЕС помага на Молдова да изкара зимата

С 250 млн. евро ЕС помага на Молдова да изкара зимата

Фон дер Лайен обяви пакета по време на посещението си в Кишинев

През юни Молдова получи статут на кандидат за членство в ЕС. Страната обаче вероятно няма да получи пълноправно членство още дълги години, тъй като за целта трябва да извърши редица реформи за справяне с корупцията, организираната престъпност и укрепване на правата на човека и върховенството на закона.