Хиляди привърженици на френския крайнодесен кандидат за президент Ерик Земур се събраха на митинг край френската столица Париж в неделя, предаде АФП. Това бе първият официален митинг на кандидата от предизборната кампания, като полицията е била в повишена готовност за риск от сблъсъци с контрапротестиращи.

Около 19 000 души се регистрираха за събитието, според кампанията на Земур. Това накара организаторите да замени концертна зала с изложбено пространство с по-голям капацитет в предградието Вилпент североизточно от столицата.

Земур представя едновременно с кампанията и новата си книга.

Припомняме, че в края на ноември, Земур официално обяви кандидатурата си за президентските избори във Франция догодина. Той направи това с видеоклип, изобразяващ чернокожи мъже и жени мюсюлманки, и призова избирателите да си върнат страната "от малцинствата, които потискат мнозинството".

В последно време Земур, който е осъждан за подбуждане на расова омраза, се превърна в основния претендент на Марин льо Пен, лидер на по-утвърдения крайно десен Национален сбор, за евентуално място на втория тур на изборите срещу президента Еманюел Макрон.

Крайнодесният Ерик Земур се кандидатира за президент на Франция

Крайнодесният Ерик Земур се кандидатира за президент на Франция

Той ще е сред основните претенденти на Макрон

Кандидатурата на Земур превръща изборите в тест за издръжливостта и популярността на крайната десница, която през последното десетилетие разшири влиянието си в цяла Европа.

"Дълго време бях доволен от ролята на журналист, но вече не вярвам, че има политик с куража да спаси страната от трагичната съдба, която я очаква. Затова и се включвам в изборите", каза 63-годишният Земур във видеото.

На този етап повечето социологически проучвания прогнозират, че Еманюел Макрон и Марин льо Пен ще се изправят един срещу друг на втори тур на президентския вот през април следващата година. Земур обаче също има големи шансове да стигне до балотажа.