Крайнодесният бивш журналист Ерик Земур официално обяви кандидатурата си за президентските избори във Франция догодина. Той направи това с видеоклип, изобразяващ чернокожи мъже и жени мюсюлманки, и призова избирателите да си върнат страната "от малцинствата, които потискат мнозинството", предаде Ройтерс.

В последно време Земур, който е осъждан за подбуждане на расова омраза, се превърна в основния претендент на Марин льо Пен, лидер на по-утвърдения крайно десен Национален сбор, за евентуално място на втория тур на изборите срещу президента Еманюел Макрон.

Кандидатурата на Земур превръща изборите в тест за издръжливостта и популярността на крайната десница, която през последното десетилетие разшири влиянието си в цяла Европа.

"Дълго време бях доволен от ролята на журналист, но вече не вярвам, че има политик с куража да спаси страната от трагичната съдба, която я очаква. Затова и се включвам в изборите", каза 63-годишният Земур във видеото.

На този етап повечето социологически проучвания прогнозират, че Еманюел Макрон и Марин льо Пен ще се изправят един срещу друг на втори тур на президентския вот през април следващата година. Земур обаче също има големи шансове да стигне до балотажа.

Човекът, който ще предизвика Макрон на изборите във Франция

Човекът, който ще предизвика Макрон на изборите във Франция

Ерик Земур трупа популярност с противоречиви позиции