Хиляди поляци отново излязоха на протест срещу последните закони на правителството. Според протестиращите новият кабинет ограничава свободата на медиите.

Припомняме, новият медиен закон влезе в сила вчера – 8 януари, като прекъсна мандатите на директорите на държавното радио и телевизия и прехвърли правомощията по назначаването им на министъра на финансите, вместо на медийна комисия, която се отчита пред парламента. Министърът незабавно назначи десния политик и журналист Яцек Курски начело на обществената телевизия.

Малгожата Садурска – говорител на полския президент, коментира, цитирана от БиБиСи по-рано тази седмица, че президентът Дуда е подписал законите, защото искал държавните медии да бъдат "безпристрастни, обективни и надеждни".

Съботните протести бяха организирани от нова група, наричаща се "Комитет за защита на демокрацията", която миналия месец събра десетки хиляди поляци срещу управляващата партия "Право и справедливост".

Този път хората, развяващи националния флаг и знамето на ЕС, се събраха във Варшава, Катовице, Вроцлав и други градове, като в столицата митингът бе пред сградата на обществената телевизия.

"Ние искаме да изразим нашата солидарност с независимите медии, като се противопоставяме на атаката срещу тях", заявява Матеуш Кижовски, лидер на новосъздадения комитет.