Химическо оръжие е причинило смъртта на Ким Чен-нам, полубрата на севернокорейския лидер Ки Чен-ун, предаде ITV. 

Натривки от кожата на лицето му показват наличие на нервнопаралитичен газ VX, класифицирано от ООН като "оръжие за масово поразяване". По-рано се появиха твърдения, че е използван именно той. 

Това са заключенията на властите в Малайзия, където бе убит мъжът. 

По-рано стана ясно, че жените, заподозрени за смъртоносното му отравяне, са били обучени да намажат ръцете си с отровни химикали и след това да ги втрият в лицето му. Това разкриха от малайзийската полиция и обявиха, че издирват севернокорейски дипломат във връзка с покушението. 

От полицията не могат да потвърдят дали севернокорейският режим стои зад покушението срещу Ким Чен-нам, но добавиха, че това, което е ясно, е, чезамесените в нападението са севернокорейци.

Полицията вече арестува четирима души във връзка с нападението: малайзиец, севернокореец и двете жени, които са индонезийка и виетнамка.

Едната от жените изтъкна, че е била подмамена да атакува Ким Чен-нам, смятайки, че взима участие в комедийно телевизионно шоу.

Полицията издирва още седем заподозрени севернокорейци във връзка с атаката, включително двамата, обявени днес. Служителят на посолството и служителят на авиокомпанията са сред тримата севернокорейци, за които се смята, че са на свобода в Малайзия.

Останалите четирима севернокорейци се смята, че са напуснали Куала Лумпур малко след нападението. Според малайзийските власти те са севърнали в Пхенян и те са тези, които са осигурили отровата.