Ливанската група Хизбула осъди решението на британското правителство да ги определи като терористична организация, заявявайки, че този ход показва "слугинско подчинение" към САЩ, съобщава "Ройтерс".

Въоръжената шиитска група, подкрепена от Иран заяви, че е "съпротивително движение срещу израелската окупация" и описва британския ход като "оскърбление към чувствата, симпатиите и волята на ливанския народ, който счита, че Хизбула е основна политическа и народна сила".

"Хизбула вижда в това решение слугинско подчинение на американската администрация, разкривайки, че британското правителство е само последовател в служба на американския си господар", се казва в изявлението.

Великобритания забранява "Хизбула", обявява я за терористична групировка

Великобритания забранява "Хизбула", обявява я за терористична групировка

"Вече не можем да правим разлика между политическото и военното им крило"

Великобритания заяви в понеделник, че възнамерява да забрани всички крила на Хизбула поради дестабилизиращо влияние в Близкия изток, класифицирайки я като терористична организация. "Хизбула" вече се счита за терористична организация от Вашингтон.

Групата контролира три от 30 министерства в правителството, водено от подкрепяния от Запада премиер Саад Харири.

Хизбула и политическите съюзници, които разглеждат нейния арсенал като актив за Ливан, спечелиха повече от 70 от 128-те места в парламента миналата година, което е сериозен удар за ливанските партии, които се противопоставят на притежаването на оръжие.

Нейното регионално влияние се разширява в различни конфликти в Близкия изток, включително в съседна Сирия.

Хизбула е основана през 1982 г. от иранската революционна гвардия.

САЩ зоват съюзниците за кръстоносен поход срещу Иран и „Хизбула”

САЩ зоват съюзниците за кръстоносен поход срещу Иран и „Хизбула”

САЩ няма да позволят на Иран да превърне Сирия в следващия Ливан