В понеделник Би Би Си съобщи, че е казала на служителите си да изтрият притежаваното от китайците видео приложение TikTok, освен ако не е необходимо по служебни причини, тъй като западните институции все по-често заемат по-твърда позиция поради опасения от събиране на данни.

Британският радио- и телевизионен гигант съобщи, че в неделя е изпратил на служителите си съобщение, в което се казва: "Не препоръчваме инсталирането на TikTok на корпоративно устройство на BBC, освен ако няма основателна бизнес причина.

"Ако не се нуждаете от TikTok по бизнес причини, TikTok трябва да бъде изтрит", се добавя в съобщението.

Западните власти подхождат все по-твърдо към приложението, собственост на фирмата ByteDance, като се позовават на опасения, че данните на потребителите могат да бъдат използвани или злоупотребявани от китайски служители.

В четвъртък Обединеното кралство обяви забрана за сигурност на TikTok на правителствени устройства, в съответствие с действията на Европейския съюз и Съединените щати.

Великобритания също отсвири TikTok от правителствени устройства

Великобритания също отсвири TikTok от правителствени устройства

Забраната влиза от съображения за сигурност

Причина за опасенията на забранилите страни TikTok е, че потребителските данни от приложението, собственост на базираната в Пекин компания ByteDance, може да се окажат в ръцете на китайското правителство, подкопавайки интересите на западната сигурност.

От своя страна ръководството на TikTok посочи, че е предприело допълнителна защита на европейските потребителски данни.

Припомняме, че САЩ, Канада, Белгия, Европейския парламент и Европейската комисия също забраниха приложението от официални устройства.