Бившият губернатор на американския щат Арканзас Аса Хъчинсън в сряда официално обяви президентската си кампания за 2024 г., съобщи NBC News.

Той използва случая и за поредица от критики към администрацията на настоящия президент Джо Байдън, докато очертаваше политическите си планове. Хъчинсън заяви, че ще върне икономиката в правия път, ако бъде избран.

"Администрацията на Байдън обърна гръб на американския работник, каза бившият републикански губернатор. За да обърнем икономиката си, трябва да спрем федералните разходи, довели до висока инфлация и нарастващи лихвени проценти. Всяко трудолюбиво американско семейство получава двоен удар от икономиката на Байдън, добави той. Заплатата им не стига и те плащат повече по заеми за автомобили и дългове по кредитни карти поради високите лихвени проценти. Това не е приемливо."

Пенс обявява до юни ще се бори ли за Белия дом през 2024 г.

Пенс обявява до юни ще се бори ли за Белия дом през 2024 г.

Бившият вицепрезидент все още не издава намеренията си

Хъчинсън нарече решението на администрацията на Байдън да изтегли американските войски от Афганистан през 2021 г. "катастрофален ход, който "остави нашите приятели изоставени и нашите съюзници объркани".

"Америка изглежда слаба и тази слабост беше възприета като възможност за Русия да нахлуе в Украйна и след това за Китай да заплаши и да бъде агресивен към Тайван, каза Хътчинсън. Като президент ще извадя най-доброто от Америка. Ние ще застанем до нашите съюзници и приятели. Няма да изоставим приятелите си във времена на нужда."

Хъчинсън твърди, че администрацията на Байдън не е била достатъчно твърда по отношение на престъпността, обвинявайки я в "явно неуважение към човешкото достойнство и върховенството на закона".

Джо Байдън официално се впуска в президентската надпревара в САЩ
Обновена

Джо Байдън официално се впуска в президентската надпревара в САЩ

Държавният глава започва кампанията си за втори мандат в Белия дом

Въпреки че изглежда не спомена бившия президент Доналд Тръмп, който обяви кандидатурата си за президент през 2024 г. в края на миналата година, Хъчинсън изглеждаше, че избягва изолационисткия подход, който Тръмп възприе към външната политика.

"Има някои, които искат САЩ да се отделят от света и да се изолират, каза той. Изолационизмът води само до слабост, а слабостта води до война. Американците искат мир и най-добрият начин за осигуряване и запазване на мира е да имаме най-подготвените военни в света."

Хъчинсън изглежда се прицели и в републиканските губернатори Рон ДеСантис от Флорида, който се очаква да обяви кандидатура за номинацията на Републиканската партия в президентската надпревара през 2024 г., и Грег Абът от Тексас.

Тръмп поведе с 56% в проучване сред републиканците

Тръмп поведе с 56% в проучване сред републиканците

Рекорд от началото на първичните избори за президент на партията

"Когато бях под натиск от Вашингтон и националните медии, казах "не", заяви Хътчинсън, имайки предвид Covid-19 ограниченията, срещу които ДеСантис и Абът също се противопоставиха. Резултатът беше, че нашите бизнеси оцеляха и имахме повече присъствени дни в клас по време на пандемията, отколкото в почти всеки друг щат. Да, така е, победихме Флорида и Тексас!"

72-годишният Хъчинсън напусна поста през януари след осем години като губернатор. През последните месеци той се очерта като остър критик на Тръмп, осъждайки поредната номинация на Тръмп за президент като "най-лошия сценарий" за републиканците, който вероятно ще облагодетелства шансовете на Байдън да спечели преизбирането през следващата година.

Хъчинсън е видна фигура в политиката на Арканзас от 80-те години на миналия век, когато щатът е бил предимно демократичен. Когато е служил в Конгреса, той е действал като един от мениджърите на Камарата, които водят делото за импийчмънт срещу президента Бил Клинтън.

Той също така е служил в администрацията на президента Джордж У. Буш като ръководител на Администрацията за борба с наркотиците и заместник-секретар по вътрешната сигурност.

Хъчинсън заяви за ABC по-рано този месец, че ще се кандидатира за президент. Малко след като напусна поста, той каза пред NBC News, че "напълно" обмисля това.

Сред другите номинации в Републиканската партия са Тръмп, бившия губернатор на Южна Каролина Ники Хейли, която е била посланик на САЩ в ООН в администрацията на Тръмп, предприемача Вивек Рамасвами и консервативния радиоводещ Лари Елдър.