Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА) отправи сериозна критика към властите в европейските страни, засегнати от облака вулканична пепел.

В специално комюнике, цитирано от AFP, от  асоциацията посочват, че ръководствата на различните летища не са успели да действат синхронизирано, единно и в диалог.

Според ИАТА те не са оценили правилно възможните рискове от облака, станал причина небето над Европа да остане блокирано дни наред. Действията им са се основавали нe на реални факти, а на прогнози, посочват от асоциацията.  

В позицията си ИАТА настоява правителствата на засегнатите страни да преосмислят заедно решенията си за затварянето на летищата и да пристъпят към тяхното отваряне, ако разбира се това не представлява никакъв риск за пътниците.

Искаме да изразим категоричното си недоволство от начина, по който правителствата реагират на тази кризисна ситуация - без координация, без консултация, без единни действия.

Случващото се струва на авиокомпаниите загуби в размер на 200 милиона долара всекидневно. Това се случва на фона на икономическата криза в света. Същевременно европейските транспортни министри трябваше да чакат цели пет дни, за да организират видеоконференция за проблема, се казва още в позицията на ИАТА.

Правителствата трябва да се фокусират над това как можем безопасно да отворим въздушното пространство над Европа. Това означава взимане на смели решения, основаващи се на факти, проучвания и действия, които гарантират сигурността на пътниците, гласи още съобщението на ИАТА.