Вдъхновени от протестите в Тунис и Египет, палестинците от сектора Газа също се готвят за своя "Ден на гнева", наречен "Газа- революция на честта".

Участниците в акцията призовават за провеждане на протест срещу правителството на ХАМАС следващия петък.

Призивите за участие се разпространяват чрез изпробваните в Тунис и Египет методи - интернет и създадените специално за целта групи във Facebook, Twitter и You Tube.

Във виртуалното пространство звучат агресивни лозунги срещу лидера на ХАМАС Исмаил Хания, а снимка на палестинския президент Махмуд Аббас се мъдри редом с портрет на Че Гевара и инструкции как да се помогне на организаторите на "Деня на гнева".

"Ние сме народ, който се бори с всички налични средства в търсене на свобода и независимост от израелската окупация. Как можем в такъв случай да търпим деспотичния режим на "Хамас"?, казва Тауфик Тирауи, бивш шеф на палестинското разузнаване и настоящ член на Фатах.

Силите на реда на ХАМАС позволиха в четвъртък провеждане на демонстрация срещу Мубарак. За това, че се бяха събрали еднва 1000 човека, ХАМАС разпръсна демонстрацията и арестува 4 души.