Индийският премиер Нарендра Моди вероятно ще участва виртуално на срещата на върха на страните от БРИКС в Южна Африка по-късно този месец, вместо да присъства лично, казаха източници в Ню Делхи пред Ройтерс.

Министерството на външните работи отказа коментар, докато кабинетът на министър-председателя не отговори на въпрос на Ройтерс дали Моди ще пътува до Йоханесбург за срещата на върха на 22-24 август на лидерите от блока, който включва Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка .

Руският президент Владимир Путин вече реши, че ще участва виртуално заради заповедта за арест от Международния наказателен съд, която Южна Африка трябва да изпълни.

Китай и Русия имат желание да обсъдят разширяването на БРИКС на срещата на върха, докато Индия има резерви към тази идея.

Индия миналия месец беше домакин на среща на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) във виртуален формат , след като промени плановете си да я организира в Ню Делхи, без да посочи официална причина.

Иран в ШОС. Апотеоз на провалената политика на САЩ

Иран в ШОС. Апотеоз на провалената политика на САЩ

Буквално през последните месеци се наблюдава как отношенията на Иран с Изтока помагат на държавата да разведрява диалога си с държави, стоящи западно от нея

Един индийски правителствен служител каза, че в Ню Делхи има нарастващ дискомфорт от това, че е част от организации като БРИКС и ШОС, където Китай доминира, особено когато Индия се доближава до Съединените щати и други западни сили по много въпроси в последно време.

Отношенията между Ню Делхи и Пекин се влошиха след сблъсък по оспорваната хималайска граница през 2020 г., при който бяха убити 20 индийски войници и четирима китайски войници.

Срещата на върха на ШОС се проведе дни след завръщането на Моди от държавно посещение във Вашингтон, където се срещна с американския президент Джо Байдън.

Все пак Индия разочарова западните столици заради нежеланието си да осъди Русия за нейното нахлуване в Украйна. Вместо това Ню Делхи разшири търговията с Москва, купувайки рекордни количества петрол.

Индия председателства групата Г-20 тази година и ще бъде домакин на среща на върха на нейните лидери в началото на септември.

Бразилия основен противник на разширяването на БРИКС

Бразилия основен противник на разширяването на БРИКС

Предлагат страни партньори да биват приети без да стават пълноправни членове