Във вторник словенският парламент призна независимостта на Палестина, съобщи словенската телевизия RTVSLO.

52 от присъстващите 53 депутати от управляващата коалиция са подкрепили признаването на независимостта на палестинската държава. Представители на опозицията не са присъствали на заседанието.

Словения стана 147-ата държава от ООН и десетата държава от ЕС, която призна Палестина.

Гласуването беше предшествано от дълго обсъждане на редица процедурни въпроси, като депутатите от опозицията се опитаха да забавят процеса.

В края на месец май словенското правителство подкрепи предложението за признаване на палестинска държава и поиска от парламента да одобри решението.

На 28 май Испания, Ирландия и Норвегия официално признаха палестинска държава, предизвиквайки остра реакция от Израел. От 27-те членки на Европейския съюз, Швеция, Кипър, Унгария, Чехия, Полша, Словакия, Румъния и България вече са признали палестинската държава. Малта също заяви, че може да последва примера скоро.

Този ход предизвика остри критики от страна на Израел.

И Словения мисли да признае Палестина

И Словения мисли да признае Палестина

Надежда за мир в Близкия изток

Великобритания и Австралия обмислят признаването, но Франция заяви, че сега не е подходящ момент. Германия се присъедини към най-близкия съюзник на Израел, САЩ, в отхвърлянето на едностранен подход, настоявайки, че решение за две държави може да бъде постигнато само чрез диалог.