Лидерите в предизборната надпревара за гласовете на десните избиратели във Франция президентът Никола Саркози и бившия премиер Ален Жупе дадоха своя глас тази сутрин.

Във Франция се провеждат предварителните избори за определяне на кандидата на десницата. За номинацията се борят седем кандидати, но фаворитите са трима: бившият президент Никола Саркози, двама бивши министър- председатели, Ален Жупе и Франсоа Фийон.

Саркози гласува по традиция по местожителство в един от избирателните участъци в 16-ти окръг на Париж заедно със своята съпруга Карла Бруни-Сракози. Президентът естествено намери време да отговори на въпросите на журналистите, отбелязват световните агенции.
"Според мен се получи интересна кампания, която протече без инциденти и създаде достоен образ на политическия ни живот. Чакам със спокойствие резултатите, според които ще се готвя за следващата седмица."

Ален Жупе гласува в Бордо, чийто кмет дълги години бе. Ален Жупе, който представлява умерените кръгове в партията, водеше дълго време в проучванията, но загуби преднината си и сега вече е трудно да се направи прогноза кой ще спечели.

Медиите отбелязват, че всички проследени от тях участници в надпреварата е трябвало да изчакват не малки опашки, докато дойде техния ред за гласуване. Както Никола Саркози, така и Ален Жупе са се наредили спокойно на опашката и са изчакали. Така е направил и бившия премиер Франсоа Фийон, както и другият претендент Жан-Франсоа Копе, който е изчакал най-кратко - 20 минути.

Множеството проведени преди днешните избори анкети сочат, че състезанието днес ще е оспорвано. Социолозите засега дават първото място на Жюпе с 36%, Саркози се нарежда втори с 29 %, а Фийон - на трето с 22 на сто.

Всякакви прогнози за резултата от изборите се усложнява от това, че на тези избори може да гласува всеки. Това означава, че привърженици на левицата и крайната десница могат да се намесят да гласуват тактически в полза на своите партии.

Ниските рейтинги на управляващата социалистическа партия сочат, че избраникът на десните, вероятно ще се бори с представителя на анти-европейските и анти-имиграционните настроения в страната Марин Льо Пен.

Предварителните избори ще продължат до 19 часа местно време, а първите резултати се очакват по-късно вечерта. Втори тур на изборите ще се състои на 27 ноември.

Президентските избори във Франция ще се проведат пред април-май 2017 година.