САЩ следят ракетния инцидент в Полша и подкрепят съюзника си в НАТО.  Това заяви в петък съветникът по националната сигурност Джейк Съливан, се казва в изявление на Държавния департамент. 

Съливан е разговарял с полския държавен секретар, ръководител на Бюрото за национална сигурност, Яцек Сивиера.

Обещал е техническа помощ при необходимост и е уверил своя полски колега, че президентът Джо Байдън следи отблизо този въпрос. 

НАТО следи ракетния инцидент в Полша

НАТО следи ракетния инцидент в Полша

Предполагаема руска ракета, изстреляна по Украйна, падна на полска територия

Двете правителства ще останат в тесен контакт.

НАТО следи отблизо ситуацията в Полша. Това подчерта по-рано в петък генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг в X.

"Разговарях с полския президент Анджей Дуда за инцидента с ракетата в Полша. НАТО е солидарна с нашия ценен съюзник, наблюдава ситуацията и ще останем в контакт, докато се установяват фактите. НАТО остава нащрек", написа Столтенберг.

Припомняме, че според съобщенията в петък руска ракета навлезе във въздушното пространство на Полша. Това съобщи полски генерал. Инцидентът в ранните сутрешни часове на фона на тежка руска атака срещу Украйна през нощта.

"Сутринта неидентифициран въздушен обект навлезе във въздушното пространство и от момента, в който пресече границата до изчезването на сигнала, беше наблюдаван от радарите на системата за противовъздушна отбрана на страната, гласеше изявлението в социалната медийна платформа X. В съответствие с приложимите процедури оперативният командир на въоръжените сили мобилизира наличните сили и средства, с които разполага.

Полша предполага, че руска ракета е навлязла от Украйна
Обновена

Полша предполага, че руска ракета е навлязла от Украйна

Траектория на полета над полска територия беше наблюдаван

Частната телевизия TV Republika съобщи, че издирването на обекта се извършва близо до град Хрубешов в Южна Полша.

Погрешно изстреляна украинска ракета удари полското село Пшеводов в Южна Полша през ноември 2022 г. в инцидент, който породи опасения, че войната в Украйна ще се прехвърли през границата.

През април военен обект беше открит в гора близо до село Замошк близо до северния град Бидгошч. По-късно беше съобщено, че това е руска ракета.