Една 98-годишна жена почина във френския град Тулуза в понеделник, след като бе жестоко ударена от мъжа си, съобщи "Евронюз".

Тя стана 101-вата жертва на домашно насилие във Франция за 2019 г. За съжаление броят на тези жертви през последните години не намалява, а прехвърля числото 100, коментират международни наблюдатели.

Във връзка с проблема на 3 септември френското правителство организира кръгла маса с участието на семейства на жертви, на адвокати, полицаи и феминистки организации. Френските власти възнамеряват да отделят средства за откриване на домове за подложени на насилие и за по-бързо придвижване на сигналите и жалбите относно домашното насилие, при което основно жертва са жените.

Още миналата седмица Марлен Шиапа - секретар на правителството по въпросите за равенството между жените и мъжете, обяви създаването на специален фонд от милиони евро срещу домашното насилие.

Според проучване на пет организации, работещи в сферата на превенцията и реакцията на домашното насилие, досега френското правителство е отделило за целта 79 милиона евро.

По данни на френското вътрешно министерство жертви през 2018 г. от 149-те жертви, убити от от своя настоящ или бивш партньор или партньорка, 121 са били жени, а само 28 - мъже. 21 са децата. Основните причини за разигралите се трагедии са били разгорещени спорове или нежелание за раздяла. 83 на сто от убийствата са се извършили в дома на двойката, на жертвата или на извършителя.

В свой доклад, публикуван през 2017 г., Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа отбелязва, че в глобален план през 2012 г. 43 600 жени или момичета са били убити от своите съпрузи или роднини, докато жертвите на тероризма през същата година са били 11 113 души.