Министър-председателят на Пакистан Имран Хан отправи апел към мюсюлманските държави да посредничат за прекратяването на войната между Русия и Украйна, информира Ал-Джазира. Той се е обърнал и към китайски дипломати с призив да се присъединят към каузата за спиране на бойните действия.

Имран Хан говори в началото на двудневна среща в Исламабад на 57-членната Организация за ислямско сътрудничество, на която за първи път присъства външният министър на Китай Ван И като специален гост.

Войната в Украйна "може да има големи последици за света", предупреди Хан. Той добави, че останалата част от планетата "вече страда" от нарастващите цени на петрола, газа и пшеницата от регион, известен като житницата на света.

Премиерът на Пакистан призова външните министри на мюсюлманските страни да посредничат за спиране на огъня и прекратяване на конфликта.

Хан опита да позиционира себе си на международната сцена, но настояването му да продължи с посещението си в Москва миналия месец, когато руските войски нахлуха в Украйна, озадачи дори най-пламенните му почитатели.

Ердоган призовава за незабавно прекратяване на огъня в Украйна

Ердоган призовава за незабавно прекратяване на огъня в Украйна

Анкара не е против разширяването на НАТО