Украйна не е включена в списъка на поканените за срещата на Г-20, която ще се проведе през есента в Ню Делхи, каза на брифинг Ариндам Багчи, говорител на индийското министерство на външните работи, цитиран от РИА Новости.

"Членовете на Г-20 и специално поканените държави, които планираме да поканим, бяха обявени. И не мисля, че Украйна е в този списък. Ако има някакви промени в това, определено ще се върна и ще споделя с Вас", каза той.

Индия пое председателството на Г-20 на 1 декември. Тя ще председателства една година, от 1 декември 2022 г. до 30 ноември 2023 г. Очаква се Индия да бъде домакин на над 200 срещи на Г-20 в цялата страна през този период. Срещата на Г-20 на ниво държавни и правителствени ръководители е насрочена за 9 и 10 септември в Ню Делхи.

Припомняме, че тази година Индонезия като ротационен председател на Г-20 покани Украйна и категорчино отхвърли призивите да не кани Русия и направи всичко възможно да осигури присъствието на руския президент Владимир Путин на годишната среща на остров Бали. В крайна сметка обаче вместо него руската делегация оглави външният министър Сергей Лавров, а украинският президент говори по видеовръзка.

Г-20 включва Аржентина, Австралия, Бразилия, Великобритания, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Канада, Китай, Мексико, Русия, Саудитска Арабия, САЩ, Турция, Франция, Южна Корея, Южна Африка, Япония и ЕС.