Индия започна разследване на високо ниво, след като американските власти изразиха опасения пред Ню Делхи, че правителството може да е знаело за заговор за убийството на сикхски сепаратистки лидер на американска земя. Това обяви говорителя на Министерството на външните работи Ариндам Багчи днес, съобщава "Асошиейтед прес".

САЩ сподели информация по темата и Индия "приема сериозно подобни твърдения, тъй като те засягат и интересите на нашата национална сигурност; съответните отдели вече проучват въпроса", гласи изявлението на говорителя.

Правителството на САЩ заяви, че е повдигнало въпроса пред Ню Делхи, но отказа да коментира кога или как американските служители са разбрали за заговора за убийството на Гурпатвант Сингх Паннун, както и как предполагаемият опит за убийството е дерайлиран. Индийското правителство определя Паннун за терорист.

Индия готова да сътрудничи по случая с убития сепаратистки лидер

Индия готова да сътрудничи по случая с убития сепаратистки лидер

Но не отстъпва от критиките си към Канада

През септември канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че има достоверни твърдения, че индийското правителство може да е имало връзки с убийството на сикхския активист Хардип Сингх Ниджар. Индия отхвърли обвинението като абсурдно, но Канада изгони висш индийски дипломат, а Индия отвърна със същата мярка.

Паннун е водещ организатор на така наречения референдум за Халистан, който призовава сикхите по целия свят да гласуват дали индийският щат Пенджаб трябва да стане независима нация. Организаторите на необвързващия референдум се надяват да представят резултатите на Общото събрание на ООН след около две години.

Паннун е генералният съветник на Сикхи за Правосъдие (Sikhs for Justice), което Индия определи като "незаконно сдружение" през 2019 г., понеже според властите организацията участва в екстремистки дейности. Паннун беше включен в списъка на Индия като "терорист" през 2020 г.

Багчи заяви още, че индийското правителство е сформирало комисия на високо ниво на 18 ноември, за да разгледа всички аспекти на въпроса.

Канадски сикхи организират протести срещу индийското правителство

Канадски сикхи организират протести срещу индийското правителство

Заради убийството на сикхският сепаратист Хардип Сингх Ниджар