Индонезия има желание да се присъедини към БРИКС, който представлява 35% от глобалното икономическо производство. Това съобщи външното министерство на страната, цитирано от Ройтерс.

От ведомството посочват, че процесът по присъединяване вече е започнал. Присъединяването на Индонезия към БРИКС е проява на нейната независима и активна външна политика, отбеляза индонезийският външен министър.

Индонезия, четвъртата по население нация в света, поддържа необвързана външна политика. Президентът Прабово Субианто заяви че ще се сприятели с всички страни и че Индонезия няма да се присъедини към нито един военен блок.

Индонезийският външен министър подчерта, че БРИКС отговаря на основните правителствени програми на премиера Прабово, особено по отношение на продоволствената и енергийната сигурност, изкореняването на бедността и напредъка на човешките ресурси. По думите му Индонезия вижда групата като "превозно средство" за насърчаване на интересите на глобалния юг.

По време на срещата на БРИКС в Казан Руският президент Владимир Путин каза, че повече от 30 страни са изразили желание да се присъединят към блока. Настоящите членове включват Бразилия, Китай, Египет, Етиопия, Индия, Иран, Русия, Южна Африка и Обединените арабски емирства.

Малайзия иска да се присъедини към БРИКС

Малайзия иска да се присъедини към БРИКС

Официалните процедури ще започнат скоро