Иракските сили за борба с тероризма, подкрепяни от въздушни удари от водената от САЩ коалиция, са достигнали до центъра на западния град Хит, изтиквайки терористите от ДАЕШ („Ислямска държава”) и евакуирайки хиляди цивилни, съобщи иракската държавна телевизия, цитирана от „Ройтерс”.

Местен командир се похвали, че проправителствените сили са обърнали в бягство джихадистите от тяхната крепост в Хит, който преди започването на войната е имал население от близо 100 хил. души, но сражението все още продължавало.

„Ние все още ги преследваме. Те изоставиха семействата си и избягаха”, похвалил се командирът на живо по телевизията и допълнил: „В рамките на дни, ако е рекъл Аллах, иракчаните ще се радват на пълно освобождение на провинция Анбар”, където Хит се намира.

Отвоюването на град Хит, който е стратегически разположен на брега на река Ефрат в близост до военновъздушната база Аин ал Асад, където няколкостотин американски военни обучават иракски войници, ще изтика ДАЕШ още повече на запад към сирийската граница.

Багдад имаше успех в отблъскването на терористите през последните месеци и се зарече да си върне северния град Мосул по-късно през годината, макар че офанзивата, афиширана като първата фаза на кампанията, беше преустановена тази седмица.

Контролът на правителствените сили над Хит изглежда непълен и крехък. Един от командирите обясни, че терористите, които са поставили експлозиви по пътищата, в коли и сгради, са се опитали да си върнат контрола над главната улица в града, но са били отблъснати.  

Представител на коалицията заяви по-рано тази седмица, че около 300 терористи от ДАЕШ в Хит са изградили мъчнопреодолими отбранителни съоръжения и ефективно са се вписали в градския пейзаж.

Силите за борба с тероризма, които предвождаха офанзивата на армията в Анбар в продължение на месеци, са помогнали на повече от 10 хил. цивилни да напуснат Хит през последните дни.