Иранските власти обявиха, че службите за сигурност на страната са разкрили въоръжена клетка на израелската специална служба "Мосад", която планирала да подбуди насилствен метеж в Ислямската република, предаде "Ройтерс".

Според иранското министерство на специалните служби задържаните агенти са били заловени на западната граница на страната. Полуофициалната информационна агенция Mehr уточнява, че по време на ареста им била иззета "голяма плячка от оръжия и боеприпаси, включително пистолети, гранати, пушки "Уинчестър", други огнестрелни оръжия и боеприпаси".

Мосад стои зад атаката по Иран, върнала ядрената програма с 9 месеца назад

Мосад стои зад атаката по Иран, върнала ядрената програма с 9 месеца назад

Ще отнеме най-малко 9 месеца да се възстанови производството в Натанз

Предполагаемите агенти на Мосад са планирали "да използват оборудването по време на градски бунтове и атентати", посочва агенцията, позовавайки се на служител на иранското контраразузнаване.

"Ционисткият режим многократно опита да извърши саботажни действия в различни части на страната", които бяха "осуетени" от "навременните действия на силите на разузнавателното министерство на Иран", добави иранската медия.

Засега израелските власти не са коментирали темата.

Защо Мосад се интересува от Иран?

Защо Мосад се интересува от Иран?

Какво движи една от най-големите разузнавателни служби в света

Иран често обвинява своите врагове или съперници в чужбина, като Израел, САЩ и Саудитска Арабия, че се опитват да дестабилизират страната чрез подклаждане на протести и насилие.

Днешното съобщение за "Мосад" дойде след близо две седмици протести заради недостига на вода, най-вече в югозападната част на Иран, които се превърнаха в политически и се разпространиха в други области.

Властите обвиниха въоръжени дисиденти в провокиране на сблъсъци по време на уличните протести. Правозащитни организации казват, че силите за сигурност са открили огън по протестиращите.

Аятолахът на Иран зове протестиращите за вода да не стават плячка на "врага"

Аятолахът на Иран зове протестиращите за вода да не стават плячка на "врага"

Хаменеи призна сериозността на проблема с водата