Иран го дели около месец от получаването на достатъчно количество материал, необходимо за направата на една ядрена бойна глава. Това съобщава "Ню Йорк таймс", позовавайки се на становищата на експерти, които са анализирали последните доклади на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за Иран.

Подобно предположение, както отбелязва изданието, вероятно ще принуди САЩ и техните съюзници да форсират усилията за възстановяване на ядреното споразумение с Иран от 2015 г. - Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма (JCPOA), от който САЩ се оттеглиха през 2018 г.

Израел към САЩ: Иран е на прага да стане ядрена сила

Израел към САЩ: Иран е на прага да стане ядрена сила

Предупреждение за Блинкън и Остин, че Иран напредва бързо към производство на ядрени оръжия

Сравнявайки данните на МААЕ, експертите, посочени от вестника, са стигнали до извода, че през последните месеци Иран плътно се е доближил до възможността за създаване на ядрена бойна глава, като е натрупал достатъчно количество обогатен уран за това. Въпросните анализатори смятат, че Техеран го дели от този етап "около месец", докато представители на федерални ведомства на САЩ, които, както припомня изданието, имат достъп до класифицирана информация, смятат, че Иран ще успее да достигне това ниво през следващите няколко месеца. Създаването на технология за доставяне на такава бойна глава, например с помощта на ракета, ще отнеме още известно време.

"И все пак, - констатира "Ню Йорк таймс", - "Иран никога не е бил толкова близо до придобиване на ядрени военни способности от времето на сключването на ядреното споразумение през 2015 г. при управлението на президента Барак Обама... Повече от три години след като президентът Доналд Тръмп се оттегли от това споразумение, Иран изглежда е успял в своите бавни и постоянни усилия за възстановяване на ядрените способности на страната."

Иран и МААЕ с договорка за най-спешните въпроси

Иран и МААЕ с договорка за най-спешните въпроси

След дълъг период на конфликти, това е добро начало за преговорите

От април във Виена се провеждат преговори между Иран и международната "петорка" (Русия, Великобритания, Германия, Китай и Франция) с цел възстановяване на иранското ядрено споразумение в първоначалния му вид. Експерти в три работни групи разработват текста на споразумение за възобновяване на изпълнението на JCPOA: за премахване на американските санкции срещу Иран (и по-нататъшното връщане на САЩ в споразумението) и за изпълнението на ядрените задълженията на Иран, от които той се отклонява значително. Представители на държавите, страни по споразумението, също провеждат отделни консултации с делегацията на САЩ, която сега обмисля да се върне към него. Преки преговори между американски емисари и ирански представители във Виена все още не са се провеждали.

МААЕ: Иран блокира достъпа на инспектори до ядрените си обекти

МААЕ: Иран блокира достъпа на инспектори до ядрените си обекти

Не дава и поисканите данни…