Революционната гвардия на Иран публикува кадри на американския военен кораб USS Boxer, заснети от ирански безпилотен самолет, за който САЩ твърдяха по-рано, че е бил свален от военния кораб.

Видеото беше публикувано като официално опровержение на изявленията на САЩ относно съдбата на дрона и като доказателство, че той безопасно се е завърнал във военновъздушната си база.

Междувременно Тръмп каза, че САЩ са уверени, че са свалили ирански дрон вчера. Той добави, че САЩ са готови да отговорят на всякакви други провокации.

По-рано днес анонимен високопоставен представител на Белия дом заяви пред "Ройтерс", че има "солидни доказателства", че САЩ са свалили ирански безпилотен самолет. Той добави, че САЩ ще свалят всички ирански безпилотни самолети, които летят твърде близо до техни кораби.

Президентът на САЩ обяви вчера, че USS Boxer, който е плавал през Ормузкия проток, е свалил ирански дрон, който, твърдеше той, се е приближил до кораба на около 1000 метра и не е отговорил на предупрежденията. Иран отрече изявленията на САЩ и настоя, че напоследък не е губил никакви безпилотни самолети.

Напрежението между Иран и САЩ ескалира, след като Техеран свали американски дрон след предполагаемо нарушение на държавните граници на Ислямската република през юни. Вашингтон твърди, че безпилотният самолет е летял над неутрални води и се подготвяше за ответно нападение, но то беше отменено в последния момент от Тръмп.

Вместо това САЩ наложиха санкции срещу Революционната гвардия и иранския аятолах Али Хаменеи. Техеран разкритикува остро "провокативните" действия на САЩ, които напоследък увеличиха военното си присъствие в Близкия изток.