Иран си запазва "правото да предприеме реципрочни и пропорционални мерки", след като ЕС наложи нови санкции заради подкрепата на Русия за войната срещу Украйна, съобщи иранското външно министерство.

Министерството отново отрече, че Иран изпраща безпилотни самолети на Русия за войната срещу Украйна, уточни ДПА.

Вчера ЕС заяви, че ще забрани износа на компоненти, използвани при конструирането и производството на безпилотни летателни апарати (БЛА).

Освен това шестима ирански граждани бяха включени в два съществуващи режима на санкции.

Иран отхвърли обвиненията на НАТО, че доставя дронове на Русия

Иран отхвърли обвиненията на НАТО, че доставя дронове на Русия

Призовава държавите-членки на НАТО да спазват собствените си ангажименти

В заключителна декларация на среща на върха в Литва 31-членният Алианс призова Иран "да прекрати военната си подкрепа за Русия, по-специално трансфера на безпилотни летателни апарати (UAV), които са били използвани за атака на критична инфраструктура, причинявайки широко разпространени цивилни жертви.

Редица служби отчитат, че през последните месеци Русия работи за осигуряване на дългосрочни доставки на големи количества атакуващи дронове, но на по-малки пратки. Доставяйки тези оръжия, Иран продължава да нарушава Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН. 

Русия също се опитва да създаде собствено производство на дронове, почти сигурно с помощта на Иран. Русия вероятно инвестира в ударни безпилотни апарати, защото те й осигуряват сравнително евтина способност за нанасяне на удари на далечни разстояния в момент, когато е изразходвала по-голямата част от запасите си от крилати ракети в Украйна.