Иран разкритикува остро стратегията за национална сигурност на американския президент Доналд Тръмп, наричайки я "неблагоразумна" и изтъквайки, че тя ще "тласне света към повече несигурност".

Стратегията на САЩ разглежда Техеран като предизвикателство за Вашингтон.

"Това, което е описано в този неконвенционален текст, е лишено от всякаква рационалност и реализъм и не е нищо друго освен повторение и предъвкване на безпочвени и безоснователни обвинения и илюзии на няколко налудни страни в региона и САЩ", коментира говорителят на иранското външно министерство.

Иран привика посланика на Швейцария заради "безотговорни твърдения" на САЩ

Иран привика посланика на Швейцария заради "безотговорни твърдения" на САЩ

Тъй като САЩ нямат дипломатическа мисия в Ислямската република

Тръмп разкри в понеделник първата си стратегия за националната сигурност, като в документа се подчертават стратегическите приоритети на американската администрация. Сред предизвикателствата, пред които САЩ са изправени, в документа се споменават "изолирани режими", а именно - Иран и Северна Корея.

"КНДР и Ислямска република Иран са решени да дестабилизират региони, да заплашват американците и нашите съюзници и да репресират собствения си народ", се изтъква в американската стратегия.

Говорителят на външното министерство на Иран определи стратегията като "небалансирана и едностранна" и заяви, че Вашингтон се опитва да прехвърли отговорността за собствените си провали върху други страни.

Иран обяви: Тръмп не може да провали ядрената сделка

Иран обяви: Тръмп не може да провали ядрената сделка

Това коментира иранският президент Хасан Рохани

Говорителят посочил нежеланието на американските политици да преразгледат политиките си, заявявайки, че "това е причината те да не могат да търпят независимите политики и подходи на някои страни като Иран".

Той също така предупреди, че тази нова "неблагоразумна" стратегия рискува "да тласне света към повече несигурност и разпространение на нестабилност и тероризъм".

Тръмп: Америка на първо място
Обновена

Тръмп: Америка на първо място

САЩ: Русия подкопава демокрацията