Иран смята, че Франция може да играе по-важна роля като посредник в преговорите между САЩ и Иран за ядрената сделка, ако заеме по-независима позиция. Тази гледна точка изрази иранският заместник-министър на външните работи Али Багери Кани в интервю за вестник "Фигаро".

"Въпреки че Русия или Китай са по-близо до нашите позиции, от момента на днешната ми среща мога да преценя, че Франция иска да играе много по-сериозна роля в тези преговори", каза Али Багери Кани, коментирайки срещата си с Филип Ерера, генерален директор. на Департамента по политика и сигурност на френското външно министерство.

"Ако Франция демонстрира по-независима позиция оттук нататък, тя ще укрепи позицията си като преговаряща държава", каза той.

Във вторник френският външен министър Жан-Ив льо Дриан обсъди по телефона с иранския си колега Хосеин Амир Абдолахян Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA) относно иранската ядрена програма.

Слухове около иранската ядрена сделка помпат черното злато

Слухове около иранската ядрена сделка помпат черното злато

Сортът "Брент" чупи рекорди

Френският министър подчерта важността и спешността на възобновяването на прекъснатите от Иран на 20 юни преговори с цел бързо връщане към изпълнението на сделката. Той също така обърна внимание на важността на сътрудничеството на Иран с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Ядрената сделка с Техеран беше подписана през 2015 г. от петима постоянни представители на Съвета за сигурност на ООН и Германия.

Припомняме, че по време на управлението на американския президент Доналд Тръмп САЩ едностранно се оттеглиха от ядреното споразумение от 2015 г., сключено с Иран, Великобритания, Франция, Китай, Русия и Германия и насочено към възпиране на Техеран да разработи ядрено оръжие.

Настоящият президент Джо Байдън има за цел да възстанови сделката. Страните обаче не могат да постигнат споразумение по това какви ограничения трябва да приеме Иран и кои от наложените санкции да премахне Вашингтон.

Русия оптимист за връщането на САЩ в иранската ядрена сделка

Русия оптимист за връщането на САЩ в иранската ядрена сделка

Коментар на Кремъл

В началото на септември новият иранският президент Ебрахим Раиси заяви, че Техеран е готов да започне преговори със световните нации за подновяване на ядрената си сделка от 2015 г.

През последните месеци Техеран се похвали с пробив в обогатяването на уран.

Следващият кръг на преговорите е насрочен за 29 ноември.