Външното министерство на Иран е привикало шарже д'афер на Швейцария, който представлява интересите на САЩ в страната, съобщиха иранските медии.

Техеран също така е отправил "категоричен протест срещу подстрекаващите към война изявления на американски официални лица в нарушение на Хартата на ООН".

Аятолахът на Иран сряза САЩ за ударите в Ирак

Аятолахът на Иран сряза САЩ за ударите в Ирак

САЩ били виновни за насилието в съседната страна

По-рано днес върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменеи осъди американските въздушни удари срещу паравоенната шиитска групировка "Катаиб Хизбула" в съседните Ирак и Сирия, обещавайки да нанесе удар на всеки, който заплашва страната му.

Това става в контекста на ескалиращото напрежение в региона, след като вчера протестиращи щурмуваха посолството на САЩ в Ирак заради няколкото въздушни удари на американските военновъздушни сили срещу "Катаиб Хизбула".

US войници гонят със сълзотворен газ протестиращи пред посолството на САЩ в Ирак

US войници гонят със сълзотворен газ протестиращи пред посолството на САЩ в Ирак

Тълпата е подпалила няколко американски знамена

Американският президент Доналд Тръмп обвини Ислямската република, че е организирала атаката срещу посолството, като той предупреди, че Техеран ще бъде държан изцяло отговорен за всички щети, причинени на посолството от проиранските протестиращи. Ислямската република отрече обвиненията, призовавайки САЩ да се откажат от "разрушителните си политики" в Близкия изток.

Междувременно министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър обеща да засили американското присъствие в региона, като за целта ще бъдат изпратени около 750 военнослужещи в Близкия изток след сблъсъците в Багдад.

САЩ изпращат допълнителни военни части в Ирак

САЩ изпращат допълнителни военни части в Ирак

Секретарят заяви ясно, че САЩ ще защитят хората си, които са там в подкрепа на суверенен и независим Ирак