Иран може да възобнови производството на силно уран в рамките на пет дни, ако ядрената сделка, която договори със световните сили през 2015 г., бъде отменена, заяви шефът на атомната програма на Иран, цитиран от Ройтерс.

Сделката, която иранският президент Хасан Рухани сключи със Съединените щати, Русия, Китай и три европейски сили, доведе до премахването на повечето санкции срещу Техеран в замяна на ограничаването на ядрената им програма.

Рухани засили усилията си да защити сделката, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп одобри нови санкции срещу Техеран.

ООН призова да не се нарушава иранската ядрена сделка

ООН призова да не се нарушава иранската ядрена сделка

Необходимо е да се направи всичко възможно, за да се запази съвместния план за действие

Рухани предупреди миналата седмица, че Иран може да се откаже от ядреното споразумение "в рамките на часове", ако Съединените щати налагат нови санкции.

"Предупреждението на президента не е безпочвено", заяви ръководителят на Иранската организация за атомна енергия Али Акбар Салехи.

"Ако решим, можем да достигнем до 20% обогатяване (уран) в рамките на пет дни във Fordow (подземна ядрена централа)", добави той.

Салехи, който беше преназначен този месец като вицепрезидент и ръководител на организацията за атомна енергия, заяви, че неговият основен приоритет ще бъде да защити JCPOA (акроним, с който е позната ядрената сделка).

След ядрената сделка Иран драстично намали броя на машините, които обогатяват уран и инсталирани във "Фордоу". Към момента имат малко над 1000, предназначени за научни цели.

Иран увеличава с 0,5 милиарда долара финансирането на ракетната си програма

Иран увеличава с 0,5 милиарда долара финансирането на ракетната си програма

Законопроектът е разработен в отговор на новите американски санкции срещу Ислямската република

Обогатеният уран може да се използва за създаване на ядрено оръжие, но Иран заявява, че ядрената му програма е за мирни цели.

Американското министерство на финансите наложи санкции на шест ирански фирми в края на юли за ролята им в разработването на програма за ракети, след като Техеран пусна ракета, способна да достави спътник в орбита.

Тръмп също така подписа през август законопроект на Сената в САЩ, с който наложи санкции на Иран, Русия и Северна Корея.

Иран заяви, че новите санкции на САЩ нарушават JCPOA, но Съединените щати твърдят, че не са свързани със сделката.

По време на предизборната си кампания Тръмп нарече сделката "бедствие" и "най-лошата сделка, договорена някога". Този месец той каза, че не вярва, че Иран живее в духа на сделката.