Иран осъди на смърт бивш заместник-министър на отбраната, който има двойно иранско и британско гражданство по обвинения в шпионаж в полза на Великобритания, съобщиха иранските държавни медии, цитирани от Ройтерс.

Великобритания определи смъртната присъда на Алиреза Акбари като политически мотивирана и призова за незабавното му освобождаване.

Акбари беше близък съюзник на Али Шамхани, който в момента е секретар на Върховния съвет за национална сигурност на Иран и бивш министър на отбраната от 1997 г. до 2005 г., когато Акбари беше негов заместник.

"Той беше един от най-важните агенти на британското разузнаване в Иран, който имаше достъп до някои много чувствителни центрове в страната", заяви иранското министерство на разузнаването. "Акбари напълно съзнателно е предоставял информация на шпионската служба на врага."

Британският външен министър Джеймс Клевърли призова Акбари да бъде освободен.

"Иран трябва да спре екзекуцията на британско-иранския гражданин Алиреза Акбари и незабавно да го освободи", написа Клевърли в "Туитър". "Това е политически мотивиран акт на варварски режим, който напълно пренебрегва човешкия живот.

Акбари, който беше арестуван през 2019 г., беше близък с Шамхани още от времето на войната между Иран и Ирак през 80-те години.

Смъртната му присъда беше потвърдена от Върховния съд на Иран, съобщи Nournews, иранска новинарска агенция, свързана с най-голямата агенция за сигурност в страната.

"Наш приоритет е да осигурим незабавното му освобождаване и ние повторихме искането си за спешен консулски достъп", каза говорител на външното министерство на Обединеното кралство.

Иран не признава статута на двойно гражданство. Техеран е в конфликт със западните сили, включително Великобритания, като ги обвини в намеса във вътрешните му работи по време на месеците на антиправителствени протести.

ООН заклейми екзекуциите в Иран като "разрешени от държавата убийства"

ООН заклейми екзекуциите в Иран като "разрешени от държавата убийства"

Техеран използвал смъртното наказание, за да всява страх сред населението