Иран отхвърля призива на френския президент Еманюел Макрон за разговори свързани с балистичните ракети на Техеран, като заяви, че те са отбранителни и не са свързани с ядреното споразумение със световни сили, съобщава "Ройтерс".

В четвъртък Макрон заяви по време на посещение в Дубай, че е "много загрижен" от иранската програма за балистични ракети, като спомена ракетата, изстреляна от Йемен, и прихваната от Саудитска Арабия по-рано този месец. "Има преговори, които трябва да започнем за балистичните ракети на Иран", каза Макрон.

Говорителят на иранското външно министерство Бахрам Касеми отхвърли тази възможност. "Франция е напълно наясно с твърдата позиция на нашата страна, че иранските отбранителни дела не са за договаряе", коментира той.

Натискът на САЩ може да тласне Иран към ядрено въоръжаване, предупреди Макрон

Натискът на САЩ може да тласне Иран към ядрено въоръжаване, предупреди Макрон

Да започнете война ли? Да нападнете Иран ли?

"Многократно заявихме пред френската страна, че ядрената сделка не може да бъде предоговаряна и няма възможност да се добавят други въпроси", допълва Касеми.

Съединените щати обвиниха Иран, че са изпратили на бунтовниците хути в Йемен ракетата, изстреляна към Саудитска Арабия и призоваха ООН да потърси отговорност от Техеран за нарушаването на две резолюции на Съвета за сигурност.

САЩ се чудят как Иран доставя балистични ракети в Йемен

САЩ се чудят как Иран доставя балистични ракети в Йемен

Изстреляната към Рияд ракета е произведена в Иран

Саудитска Арабия и нейните съюзници обвиняват Иран в доставката на ракети и други оръжия на хути, заявявайки, че такива оръжия не е имало преди това в Йемен.

Съединените щати наложиха едностранни санкции на Иран, заявявайки, че ракетните тестове на Техеран нарушават резолюции на ООН и призоваха да не се предприемат действия с ракети способни да доставят ядрени оръжия.

Рохани предупреди Саудитска Арабия за мощта на Иран
Обновена

Рохани предупреди Саудитска Арабия за мощта на Иран

Спрете бомбардировките и вижте дали йеменците няма да направят същото, призовава иранският президент