Иранската новинарска агенция "Тасним" обяви, че информациите за ударена с ракети военна база на Иран в Сирия са безпочвени и никакви иранци не са били убити при атаките срещу няколко военни бази в провинциите Хама и Алепо, съобщава "Ройтерс".

"Всички тези съобщения за атака срещу иранска военна база в Сирия и мъченичество на няколко ирански военни съветници в Сирия са безпочвени", е казал неназован източник на полуофициалната агенция "Тасним".

Ракетни нападения в Хама и Алепо

Ракетни нападения в Хама и Алепо

Напрежението в Сирия расте

По-рано базираният във Великобритания Сирийски център за наблюдение на правата на човека съобщи, че през нощта са били убити 26 проправителствени бойци, повечето иранци.

Според сирийския център атаката е била извършена от Израел и е ударила оръжеен склад за ракети земя-земя в база в Северна Сирия, известна като "Бригада 47". Според центъра четирима сирийци също са сред жертвите.

Засега Израел не е коментирал темата.

Сирия: Удариха с ракети ВВС база

Сирия: Удариха с ракети ВВС база

Няма независимо потвърждение

Това става на фона на нарастващото напрежение между Иран и Израел след въздушния удар по-рано този месец срещу военновъздушната база Т-4 в Сирия в централната провинция Хомс, при която загинаха седем ирански военнослужещи.

Сирия, Иран и Русия обвиниха Израел за нападението срещу Т-4. Израел нито потвърди, нито отрече.

Техеран изпрати хиляди бойци в подкрепа на силите на сирийския президент Башар Асад.

Иранската държавна телевизия, цитирайки сирийски медии, съобщи за атаката. Полуофициалната агенция ИСНА, позовавайки се на "местни източници и активисти", посочва, че при удара са загинали 18 иранци, включително командир, в предградие в централния град Хама.

Ракетите са ударили сгради и центрове, които вероятно включват оръжеен склад.