Иран разкритикува британското правителство за решението му да бъде дадено ри;царско звание на писателя Салман Рушди, предаде Би Би Си.

Припомняме, книгата на Рушди „Сатанински строфи" разгневи мюсюлманите по света и доведе до издаването в Иран на фетва (религиозна заповед), призоваваща Рушди да бъде екзекутиран.

Иранският лидер аятоллах Хомейни обяви парична награда за главата му. 

Иранският външен министър Мохамед Али Хосейни заяви, че решението да бъде награден „вероотстъпникът" Рушди показва „ислямофобията", царяща сред британските политици.

Отговорът на британското външно министерство е, че титлата на сър Салман е „напълно заслужена".  

Припомняме, романът в стихотворна форма „Сатанински строфи" излезе в края на 80-те години.
Основното, което разбуни духовете на исляма бе, че в романа Пророкът е представен като простосмъртен, който може да греши и съгрешава.

Поставено е под съмнение едно от основните вярвания в мюсюлманската религия - за авторството на свещената книга Корана. Според нормите на исляма Коранът представлява словото на Аллах, предадено чрез гласа на архангел Гавраил и записано от Мохамед.

Основното във вярването е, че Свещената книга е монолог, символизиращ принципа на монотеистичната религия - един бог, един автор.

Салман Рушди в своето произведение поставя под съмнение монологичното начало на Корана, като според него Мохамед е записвал под диктовката на множество гласове.