Иран е предупредил чуждестранни разузнавателни самолети, които са се опитали да приближат неговите сили по време на учения на противовъздушната отбрана на брега на Персийския залив, съобщи говорител на иранската армия, цитиран от "Ройтерс".

"В последните три дни повече от 12 предупреждения са били отправени към самолети на страни извън региона да се въздържат от приближаване към въздушното пространство в зоната на маневрите", изтъкна бригаден генерал Абас Аламдари, цитиран от официалната иранска агенция ИРНА.

От своя страна полуофициалната новинарска агенция "Тасним" уточнява, че предупрежденията са били отправени към американски военноморски самолети и безпилотни апарати, които са се приближили към ежегодно провежданите военновъздушни учения.

Засега няма реакция от американските власти по случая.

Иранските власти отбелязаха, че наскоро доставените руски отбранителни ракетни системи земя-въздух С-300 и ракети иранско производство, както и радар и електронно бойно оборудване са били сред оръжията, тествани във военните учения, които са се провели на територията на три южни ирански провинции.