Иран не е готов да възобнови преговорите по ядреното споразумение от 2015 г., докато администрацията на избрания ирански президент Ебрахим Раиси не встъпи в длъжност, заяви анонимен дипломатически източник в сряда, цитиран от "Ройтерс". Техеран е предал това условие на европейските служители, участващи в непреките преговори между САЩ и Иран. Преговорите във Виена няма да бъдат възобновени преди средата на август.

Говорител на Държавния департамент на САЩ потвърди, че Иран е поискал повече време. "Бяхме готови да продължим преговорите, но иранците поискаха повече време, за да се справят с президентския си преход, заяви говорителят на Държавния департамент. Когато Иран приключи с процеса си, ние сме готови да планираме завръщането си във Виена, за да продължим с нашите разговори, добави тя. Оставаме заинтересовани да търсим взаимно връщане към спазването на JCPOA, макар че държавният секретар Антъни Блинкън ясно заяви, че тази оферта няма да бъде на масата за неопределено време."

Рохани: Иран вече обогатява уран до 90%

Рохани: Иран вече обогатява уран до 90%

Достатъчно за реактор, но и ядрени оръжия

Припомняме, че вчера все още действащият пезидент на Иран Хасан Рохани заяви, че страната има способността да достигне 90-процентовото ниво на обогатяване на уран, необходимо за производството на ядрени оръжия, въпреки че правителството все още се стреми да предоговори ядрената сделка от 2015 г.

В края на юни, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова президента на САЩ Джо Байдън да отмени санкциите срещу Иран, както беше договорено при сключването на ядрената сделка през 2015 г.

Самият Рохани подчертава неведнъж, че ядрените амбиции на страната му са с изцяло мирни цели.

Евротройката изрази загриженост от решението на Иран да обогатява уран

Евротройката изрази загриженост от решението на Иран да обогатява уран

Сериозно нарушение