Иран приветства предложената от Русия концепция за обезпечаване на колективната сигурност в Персийския залив. Това заяви иранският министър на външните работи Мохамед Джавад Зариф, цитиран от ТАСС. Изказването си той направи по време на съвместна пресконференция с руския си колега Сергей Лавров.

Външният министър на ислямската република заяви, че Техеран и Москва имат много близки възгледи относно сигурността в залива. Зариф посочи, темата вече е обсъждана на преговорите с Лавров, така че Иран очаква Русия да се движи в тази посока и в бъдеще.

По думи на иранския външен министър ислямската република е готова да подпише пакт за ненападение със страните от региона и подчерта, че Иран е за свобода на корабоплаването в Персийския залив и за обезпечаване на енергийната сигурност.

Лондон, Берлин и Париж настояха за свободно преминаване през Ормузкия пролив

Лондон, Берлин и Париж настояха за свободно преминаване през Ормузкия пролив

Да се избягва ескалация…

Според него плановете на САЩ да прехвърли контингент в региона само ще засили напрежението.

Припомняме, ситуацията в залива се влоши, след като на 19 юли танкерът "Стена Имперо", плаващ под британския флаг, беше задържан в Ормузкия проток от иранските въоръжени сили заради "нарушение на международните правила".

Държавният департамент на САЩ обяви, че Вашингтон изгражда коалиция за осигуряване на свободата на корабоплаването в региона на Персийския залив. На 23 юли държавният секретар Майк Помпео предложи държави от различни краища на света да се включат в коалицията.

Зариф: САЩ превърнаха Персийския залив в кибрит, готов да пламне

Зариф: САЩ превърнаха Персийския залив в кибрит, готов да пламне

"Америка и съюзниците й го заливат с оръжия"

Стана ясно и че Германия, Франция и Великобритания водят преговори за осигуряване на собствена мисия за наблюдение на безопасността на корабоплаването в Персийския залив.

От своя страна руското външно министерство представи Концепцията за колективна сигурност в Персийския залив, която предвижда да бъде създадена инициативна група за подготовка на международна конференция за сигурност и сътрудничество в Персийския залив, така че впоследствие да се създаде организация за сигурност и сътрудничество в региона. Москва пое и инициативата за създаване на демилитаризирани зони в региона.

Лондон изпраща трети военен кораб в Персийския залив

Лондон изпраща трети военен кораб в Персийския залив

Кралството пренасочи разрушителя "Дефендър" от мисията му в Тихия океан