Иранските власти в събота са попречили на семейството на Махса Амини да проведе церемония за отбелязване на първата годишнина от смъртта ѝ, съобщава АФП. 

Баща ѝ е бил поставен под домашен арест, след като избухнаха спорадични протести в цялата страна въпреки засилените мерки за сигурност, казаха правозащитни групи.

Припомняме, че Амини, 22-годишна етническа  кюрдка, почина няколко дни след ареста ѝ от религиозна полиция за предполагаемо нарушаване на строгия дрескод за жените, който е в сила малко след Ислямската революция от 1979 г. Семейството й казва, че е починала от удар в главата, но това се оспорва от иранските власти.

Гневът заради смъртта ѝ бързо прерасна в продължили седмици протести, нарушаващи табутата, при които жените късаха задължителните си забрадки в открито предизвикателство към системата на управление на ислямската република под ръководството на върховния лидер аятолах Али Хаменей.

Бащата на Махса Амими, Амджад, беше задържан рано в събота и след това освободен, след като беше предупреден да не провежда панихида на гроба ѝ.

Иран задържа 90 журналисти от началото на протестите

Иран задържа 90 журналисти от началото на протестите

Съдбата на 11 от тях все още не е известна

Официалната информационна агенция IRNA отрече съобщенията за краткото задържане на бащата и по-късно каза, че силите за сигурност са осуетили опит за убийство срещу него.

Амджад Амини беше извикан от служители на разузнаването миналата седмица, след като обяви, че планира да проведе възпоменателна церемония. Един от чичовците на Амини, Сафа Аели, беше задържан в Сакез на 5 септември и остава в ареста.

Правозащитни групи казаха, че силите за сигурност са блокирали достъпа до гробището в Сакез, където е погребана Амини.

Протестите, предизвикани от смъртта на Амини, загубиха инерция след няколко месеца след репресии, при които силите за сигурност убиха 551 протестиращи, според и арестуваха повече от 22 000, според Amnesty International.

Иранските власти казват, че десетки служители на сигурността също са били убити при бунтовете, подстрекавани, според тях, от чужди правителства и враждебни медии.

Седем мъже бяха екзекутирани, след като бяха осъдени по дела, свързани с протести.

Иран върна моралната полиция по улиците

Иран върна моралната полиция по улиците

10 месеца след смъртта на задържаната кюрдка и протестите

Протести за годишнината от смъртта на Амини се проведоха в много държави.