Иран е построил фабрика, която може да произвежда ротори с до 60 центрофуги на ден, заяви ръководителят на държавната атомна агенция, вдигайки залога в конфронтацията с Вашингтон за ядрената дейност на Ислямската република, съобщава "Ройтерс".

Съобщението идва месец след като върховният лидер аятолах Али Хаменей заяви, че е наредил на агенциите да се подготвят за увеличаване на капацитета за обогатяване на уран, ако ядрената сделка със световни сили се разпадне след оттеглянето на Вашингтон от пакта.

Иран няма да се предаде под натиска на САЩ за обогатяване уран

Иран няма да се предаде под натиска на САЩ за обогатяване уран

Запазват правото си да увеличава своите запаси от уран "за мирни цели"

Съгласно условията на споразумението от 2015 г., подписано от Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия, Иран се съгласи да ограничи ядрената си програма в замяна на облекчаване на санкциите.

Другите поддръжници се опитват да спасят споразумението, като твърдят, че той предлага най-добрия начин да се спре Иран да развие ядрена бомба.

Иран заяви, че ще изчака да види какво могат да направят другите сили, но даде сигнал, че е готов да възобнови своята обогатяваща дейност. Страната редовно заявява, че ядрената програма е само за производство на електроенергия и други мирни проекти.

Али Акбар Салехи, ръководител на Иранската организация за атомна енергия, заяви, че новата фабрика сама по себе си не нарушава условията на споразумението.

"Вместо да строим тази фабрика през следващите седем или осем години, ние я построихме по време на преговорите", коментира Салехи, цитиран от държавни медии.

"Разбира се върховният лидер беше напълно информиран и му дадохме необходимата информация в това време. А сега, след като даде заповед, тази фабрика започва своята работа", допълва той.

Фабриката ще има капацитет да изгради ротори за до 60 центрофуги IR-6 на ден, допълва той. Миналият месец Салехи обяви, че Иран започва работа по инфраструктурата за изграждане на модерни центрофуги в своето съоръжение в Натан.

Иран подаде жалба до Международния съд на ООН срещу санкциите на САЩ

Иран подаде жалба до Международния съд на ООН срещу санкциите на САЩ

Иран иска временно замръзяване на санкциите