Иран арестува голям брой лица, включително и висши офицери от разузнаването, военни служители и служители на военната къща за гости в Техеран, предаде Ню Йорк Таймс.

Арестите са в отговор на информацията, че израелската шпионска агенция "Мосад" е наела агенти по сигурността от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция на Иран, за да поставят експлозиви в три стаи на комплекс в Техеран, в резултат на което загина ръководителят на "Хамас" Исмаил Хания.

"Усещането, че Иран не може нито да защити родината си, нито своите ключови съюзници, може да бъде фатално за иранския режим, защото по същество сигнализира на неговите врагове, че ако не могат да свалят Ислямската република, те могат да я обезглавят", каза Али Ваез, иранският директор на Международната кризисна група.

Лидерът на Хамас Исмаил Хания убит в Техеран

Лидерът на Хамас Исмаил Хания убит в Техеран

Ударена е резиденцията му в иранската столица

Разследването е поето от специализирания разузнавателен отдел за шпионаж на Корпуса на гвардейците на революцията, като се преследват заподозрени, с надеждата те да ги заведат до членове на екипа, който е планирал, подпомогнал и извършил убийството на Хания.

Новината за масовите арести дойде, след като Революционната гвардия обяви в изявление, че "обхватът и подробностите за този инцидент се разследват и ще бъдат обявени своевременно".

Все още Корпусът на гвардейците не е изнесъл подробности за арестите, нито за разследването на експлозията, включително и на причините за нея. Интензивността и обхватът на разследването разкриват до каква степен убийството е шокирало и разтърсило ръководството на страната.

Според политическия анализатор Сасан Карими това нарушение в сигурността изисква различни политики и стратегии.

Двама иранци, запознати с разследването, разказват, че след атаката иранските агенти по сигурността са нахлули в комплекса на къщата за гости, която принадлежи на Корпуса на гвардейците на революцията и където Хания често е отсядал при посещенията си в Техеран.

Агентите са поставили всичи членове на персонала на къщата за гости под карантина, арестували са някои и са конфискували всички електронни устройства, включително лични телефони.

Иран и съюзниците му обсъждат как да отвърнат на Израел за убийството на Исмаил Хания

Иран и съюзниците му обсъждат как да отвърнат на Израел за убийството на Исмаил Хания

Увеличава се рискът от разрастване на конфликта в Близкия изток

Отделен екип от агенти разпитва висши военни и служители от разузнаването с роли в охраната на столицата. Според двамата иранци редица от тях са поставени под арест до приключване на разследването.

Разследването се е съсредоточила и върху върху международните и местните летища на Техеран, където са били разположени агенти, които преглеждат записите от месеци назад, както а изискали и списъци в полетите. Според Корпуса на гвардейците убийците на Хания са все оше в страната.

Ирански член на Революционната гвардия, който пожела анонимност, защото не е упълномощен да говори, каза, че не е запознат с арестите, но каза, че протоколите за сигурност са били напълно преработени през последните два дни за висши служители. Данните за сигурността на висшите служители бяха променени и електронното оборудване, като например мобилни телефони, беше разменено. Той обясни, че някои висши служители са били преместени на друго място.

Бившият президент на Иран, Хасан Рухани, който е служил на високопоставени длъжности в сигурността, каза в изявление, че с убийството на лидера на "Хамас" Израел също е "целил сигурността и стабилността на Иран в началото на новото правителство" и добави, че начинът да се противопоставим на заплахата е всички служби за сигурност, разузнаване и военни да си сътрудничат и да засилят способностите си.

Лидерът на "Хамас" Исмаил Хания е загинал след взривена бомба, заложена месеци преди това?

Лидерът на "Хамас" Исмаил Хания е загинал след взривена бомба, заложена месеци преди това?

Става въпрос за стряскащо нарушение на принципите на сигурността