Иран обяви, че светът научава, че САЩ "убиват хора", след като американският президент Доналд Тръмп спря американското финансиране на Световната здравна организация (СЗО) в контекста на пандемията от новия коронавирус (COVID-19), съобщава "Франс прес".

Тръмп обвини агенцията към ООН, че е прикривала сериозността на епидемията в Китай, преди тя да се разпространи по целия свят.

Тръмп реже парите за СЗО заради Китай

Тръмп реже парите за СЗО заради Китай

Помпео вече се обяви за промени в Организацията

Тръмп разпореди вчера финансовите вноски на САЩ в размер на 400 млн. долара годишно да бъдат спрени в очакване на преглед на ролята на СЗО в "изключително лошото управление и прикриването на разпространението на коронавируса".

Броят на жертвите на пандемията надхвърли 125 000 души по целия свят, като от декември насам са заразени над 2 млн. души.

Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф оприличи замразяването на финансирането на СЗО с кампанията на Вашингтон за "максимален натиск" срещу страната му.

Русия скастри "егоистичния" ход на Тръмп да спре финансирането на СЗО

Русия скастри "егоистичния" ход на Тръмп да спре финансирането на СЗО

"Проявление на много егоистичния подход на правителството на САЩ към пандемията"

САЩ предприеха кампания за тежки санкции срещу Иран през 2018 г., след като Тръмп едностранно оттегли страната от ядреното споразумение между Техеран и шестте световни сили, сключено през 2015 г.

"Срамното спиране на финансирането на СЗО на фона на пандемията ще остане позорно", написа Зариф в профила си в "Туитър".

"Светът научава това, което Иран знаеше и преживяваше през цялото време", допълни иранският първи дипломат и настоя: "Тормозът, заплашването и тщеславните дрънканици на американския режим не са просто пристрастяване: той убива хора."

Обвиниха Тръмп в престъпление срещу човечеството за решението да замрази парите за СЗО

Обвиниха Тръмп в престъпление срещу човечеството за решението да замрази парите за СЗО

Вчера вечерта американският лидер обяви, че САЩ спират финансирането за СЗО за период от 60-90 дни

Самият Иран се бори с най-смъртоносната епидемия в Близкия изток, като в страната досега са починали 4 777 души и над 76 300 души са заразени.

Техеран нееднократно е призовавал администрацията на Тръмп да ревизира политиката си на санкции, на която се противопоставят дори някои съюзници на САЩ, особено откакто пандемията се разрази.

Лекарствата и медицинското оборудване технически са освободени от американските санкции, но покупките от страна на Техеран често са блокирани от нежеланието на банките да обработват покупки от страх от налагане на тежки американски санкции.

Светът срещу Тръмп: ЕС и Китай осъждат решението да спре финансирането на СЗО

Светът срещу Тръмп: ЕС и Китай осъждат решението да спре финансирането на СЗО

Маас към САЩ: Да обвиняваш другите не помага, вирусът не знае граници