Иранският президент Ебрахим Раиси пристигна в Дамаск в сряда за разговори със сирийския си колега Башар Асад, съобщиха сирийските държавни медии. Това е първото посещение на ирански държавен глава от избухването на войната в Сирия през 2011 г., предава Ройтерс.

С военна и икономическа подкрепа както от Иран, така и от Русия, Асад си възвърна контрола над по-голямата част от Сирия от бунтовниците, които бяха подкрепяни от страните от региона. Тези страни обаче сега отново търсят диалог с официалната власт в Сирия.

Посещението на Раиси идва в момент, когато Иран и регионалният му съперник Саудитска Арабия възстановяват връзките си след години на напрежение. Арабските нации, които изолираха Сирия заради потушаването на протестите през 2011 г., разработват пътна карта за прекратяване на 12-годишната война и повторно интегриране на Сирия в арабското лоно.

Говорейки пред проиранския телевизионен оператор "Ал-Маядин" в навечерието на посещението си, Раиси каза, че пътуването ще "консолидира и развие" връзките със Сирия и други съюзници, включително ливанската въоръжена групировка "Хизбулла", която също се намеси в Сирия в помощ на Асад.

Бойци на "Ислямска държава" убиха 26 души в Сирия

Бойци на "Ислямска държава" убиха 26 души в Сирия

Жертвите са както цивилни, така и военни

По време на посещението си Раиси е придружен от правителствена делеация, която включва иранските министри на петрола, отбраната, външните работи и телекомуникациите.

Сирийските държавни медии съобщиха, че по време на двудневното посещение ще бъдат подписани "редица споразумения".

Техеран вече е предоставил на правителството на Асад кредитни линии и е спечелил доходоносни бизнес договори в телекомуникационната и минната индустрия.

Успоредно с това Иран се утвърди още повече във военно отношение. Израелски ракетен удар по Дамаск през февруари уби ирански военни експерти, но Техеран използва потока от помощ след смъртоносното земетресение през февруари, за да достави оръжие.

Асад никога не е признавал публично, че иранските сили са действали в Сирия с негова подкрепа в гражданската война, заявявайки, че Техеран има само военни съветници на място.

Израел удари летището в Алепо

Израел удари летището в Алепо

Има данни за убити и ранени военни и цивилни