Здравните власти на Ирландия обявиха, че са изключили компютърните си системи, след като са претърпели "значителна хакерска атака" с искане за откуп, седмица след като най-голямата мрежа от тръбопроводи за гориво в САЩ също беше ударена, предаде "Франс прес".

За хакерската атака в Ирландия бяха обвинени международни престъпници, като се уточнява, че са ударили здравни досиета, но според официални лица безопасността на пациентите не била изложена на риск.

"Взехме предпазните мерки да изключим всички наши ИТ системи, за да ги защитим от тази атака и да ни позволи да направим пълна оценка на ситуацията със собствените ни партньори по сигурността", уточни изпълнителният директор на здравната служба.

"Извиняваме се за причиненото неудобство на пациентите и на обществеността и ще предоставим допълнителна информация, когато тя стане налична", добавиха от службата и подчертаха, че програмата за ваксинация на Ирландия срещу коронавирус не била засегната и "продължава напред, както е планирано".

В САЩ видяха връзка с Русия в хакерската атака срещу тръбопроводната компания

В САЩ видяха връзка с Русия в хакерската атака срещу тръбопроводната компания

Група хакери, наричащи себе си DarkSide

Друга изнудваческа атака миналия петък принуди спирането на най-голямата тръбопроводна система за доставка на гориво в САЩ, което доведе до известна паника по бензиностанциите по източното крайбрежие на страната.

Москва отхвърли американските обвинения, че базирана в Русия група стои зад кибератаката.

Главният изпълнителен директор на ирландската здравна служба Пол Рийд заяви, че атаката в Ирландия е "международно управлявана престъпна операция", а службата работи с полицията, армията и с основните си доставчици на ИТ сигурност.

"Намираме се в много ранните етапи на пълното разбиране на заплахата", каза той пред ирландската телевизия RTE, добавяйки, че се опитват да "овладеят" проблема.

От АГ болницата "Ротунда" в Дъблин заявиха, че "заради сериозен ИТ проблем" тя приема само спешни случаи и жени, които са бременни поне в 36-та седмица.

Шефът на болницата Фергал Малоун уточни, че при атаката са ударени компютри, съхраняващи досиета на пациенти.

Спасителното оборудване работи нормално, "няма проблем за безопасността на пациентите", а болницата е преминала към резервни хартиени досиета.

"Но очевидно производителността ще бъде много по-бавна", отбеляза той и призова пациентите с рутинни часове за прегледи да не идват в лечебното заведение.