Новият германски вътрешен министър Хорст Зеехофер обяви, че ислямът не принадлежи на Германия, като тази позиция го конфронтира с канцлера Ангела Меркел, която подчерта необходимостта от интеграция на мюсюлманите, отбелязва "Ройтерс".

Зеехофер също така се готви да провежда редица твърдолинейни политики по отношение на имиграцията, след като новата управляваща коалиция се подготвя да се справи с нарастващата заплаха от страна на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", която влезе за първи път в Бундестага след федералните избори през миналата година.

Коалицията в Германия вече е факт

Коалицията в Германия вече е факт

Коалиционното споразумение е от 177 страници

"Ислямът не принадлежи на Германия", коментира Зеехофер пред в. "Билд", противопоставяйки се на бившия германски президент Кристиан Вулф, който предизвика дебат за имиграцията през 2010 г., заявявайки, че ислямът бил част от Германия.

През 2015 г. Меркел повтори тезата на Вулф във време, когато антиимигрантската неправителствена организация ПЕГИДА, абревиатура от Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада, провеждаше протестни демонстрации.

Според германското правителство в страната живеят между 4,4 и 4,7 млн. мюсюлмани. Много от тях имат турски корени, а много от повече от 1 млн. мигранти, които пристигнаха в страната от Близкия изток и от другаде, след като Меркел възприе политика на отворени врати в средата на 2015 г., също са мюсюлмани.

Германия безпрецедентно изгони 100 египтяни

Германия безпрецедентно изгони 100 египтяни

Нарушили разрешителните за пребиваване в страната

Зеехофер, който е член на баварските съюзници на Меркел от Християнсоциалния съюз, които са по-консервативни от нейния Християндемократически съюз, заяви, че ще "приложи генерален план за по-бързи депортации".

Той също така обеща да направи повече за справянето с причините, поради които хората бягат от страните си, и да класифицира повече държави като "безопасни", което би улеснило депортирането на онези, на които им е отказано убежище в Германия.

"Разбира се, мюсюлманите, които живеят тук, принадлежат към Германия", коментира Зеехофер, преди да каже, че Германия не трябва да се отказва от собствените си традиции или обичаи, които са християнски в сърцевината си.

"Моето послание е: мюсюлманите трябва да живеят с нас, не до нас или срещу нас", изтъкна Зеехофер, който се закле като вътрешен министър в сряда.

Християнсоциалният съюз в Германия поема 4 министерства

Християнсоциалният съюз в Германия поема 4 министерства

Хорст Зеехофер ще бъде новият вътрешен министър